"suddenly" teringat dekat DIA :(

aku slalu bernyanyi lagu yg kau ciptakan, kau nyanyikan
dan aku slalu ikuti semua cerita tentangmu, hari-hari mu
kau jadi inspirasiku, semangat hidupku .....

aku hanya bisa terdiam melihat kau pergi dari sisiku, dari sampingku
tinggalkan aku seakan semuanya yg pernah terjadi tak lagi kau rasa
masih adakah tentang aku dihatimu yg kau rasakan, cuba kau rasakan
mudahkah bagimu utk hapuskan semua kenangan bersama denganku
tak pernah sedikitpun aku bayangkan
betapa hebatnya cinta yg kau tanamkan .....

;(

"sinis" USMAN AWANG untuk org MELAYU

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan
Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan
Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
Tanah sebidang mudah terjual
Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak
Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan dihulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut
Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selaga yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:

“Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran”

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu ?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi TUAN di negara Merdeka!!!

GANU Kite ...


Wajah-Wajah


Tanda Aku Sudah MATANG ?

  • aku dpt bertenang & bersabar seandainya apa yg aku hajati tidak kesampaian ..
  • aku tdk merasa iri hati bila melihat org lain dipuji dan disanjung ...
  • aku dapat menghadapi kebencian org yang aku benar-benar merasa tdk sewajar dgn mereka ...
  • aku mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun aku ingin membuat perkara yg diluar jangkaan ...
  • aku dapat menahan rasa sakit dan iri hati serta malu sekiranya aku tdk dpt hidup setaraf dgn rakan sejawat aku yg lain ...
  • aku terus berlaku adil dan saksama walaupun situasi sekeliling menghalang maksud sebenar aku
  • aku dapat menerima kritikan dan salah paham org tanpa memperbesarkannya
  • aku memandang jauh kedepan, bertunjang kan sabar, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu-ragu
  • aku bahagia sendirian dgn mempunyai satu perkara atau hobi yg mmg aku minat
  • aku cuba sedaya upaya aku melakukan sesuatu dgn sederhana dan bukannya berlebihan utk menunjukan bahawa aku dpt melakukan dgn sempurna
  • aku boleh berlakon & berlagak wajar dan saksama terhadap org yg tdk aku suka ...

* kadang-kadang, bila dipikir balik, adakah sifat matang kita ini berlaku setelah terjadi sesuatu perkara terhadap kita ataupun, ia hanya berlaku secara spontan yg kadang kala kita sendiri tdk perasan malainkan mmg kita betul-betul perasan ...

Tarian PARA

video

kalu ikutkan, nak je join tarian ni ...,

kemana KITA ??

Bile kamu berada di dalam gambar di atas, kemana jalan yg kite nak 'follow'?
papan tanda diatas ni boleh la aku ibaratkan seperti kite yg terpaksa mengambil sesuatu keputusan yg mungkin bukan satu saja matlamat @ target yg kite nak, tp lebih dr satu. bak kate pepatah, nak diluah mati mak, ditelan mati bapak (betul ker?). so terpikir tak korang kalau, tetibe, kite kene buat keputusan on the spot, tp dlm pade mase yg sama, kite terpikir keputusan yg lain..., mcm dlm sign board kat dlm gambar tu lah... nampak mcm senang jer kan nak buat decision, tp kalu kite tgk dan pikir serta renung balek, mmg susah !!

Don't Play-Play k


Pelik Tapi Benar ...,

video ni aku dpt dr member aku, so aku blogging's utk korang ..., selamat nonton .. video

For Lelaki ...,


To all boys, look to your fingers !!
hehehe, so do u believe it or not ...
tepuk dada, tanya selera ...,

Selamat Pengantin Baru ...,


Ermmmmm, 28.2.09 ari tu, aku n the geng (M.I geng batch 8) telah dijemput oleh bekas alumni UiTM batch 8, seruper ngan kite org jugak lah..., namenyer noor faizura, die lah yg kawen..., jauh plak tu kat penang, x pasal2 kite org kene bertolak awal2 pagi sabtu tu.., huhu (jgn marah ya pengantin), perjalanan amek mase lebih kureng 5 jam 1/2 la (sebab udin bawak) hahaha, kalu aku bawak dlm 4 jam dah sampai kot.. :)

baguslah pihak pengantin, die org sediakan peta yg tepat, padat dan mantap.., huhu, tapi tersesat jugak.., huhu, sampai2 jer kat dewan tu, perghhh... terkejut beruk betul..., sume org pandang semacam jerk... kite org pon pandang satu sama lain, especially si naim dgn muke terkejut die tu.. hahaha, mak pengantin pon dtg bertanya...,

ni kawan nor ka, fadzilah?
kami pon ckp la kawan nor makcik ..., (dlm loghat penang la)
pastu mak pengantin ckp la, mai dari k.l ka?
kami pon jwb, yup dari K.L
owhhhh, jauh tu... jempot2 mkn...,
lepas tu jerk..., terkejut kite org, dgr suara D.J mengumumkan ketibaan org jauh dr K.L ..,
perghhh, kembang semangkuk maggi mase tu..., terutama nya kamarul la.,, huhuhu
sebelom makan, salam ngan bapak pengantin..., pak cik naza la jadik leader nyer..., kite org ikut jer...,

abes jer makan, group HUKM and HUSM plak datang..., lombab sgt, padahal datang dr K.L jumaat malam..., huhuhu. lama gak la tunggu pengantin ni, jam 3 baru depa mai..., huhuhu
kepak kepok kepok kepak kepuk kepuk ... 100x
pengantin di arak terus ke pelamin..., berebut2 amek gambar.. maklum lah raja sehari...( sehari jer jadik rajer, huhuhu) ....

apa2 pun kami dari batch 8 Medical Imaging ( degree & diploma) mengucapkan kepada Noor & Azri serta adek fadzilah & Anuar :

SELAMAT PENGANTIN BARU
SELAMAT MENEMPUH ALAM BARU,
JADIKAN SEGALA RINTANGAN SEBAGAI SATU CABARAN DLM MENGHADAPI MASALAH
SEMOGA DIBERKATI ILAHI DAN DIMURAHKAN REZEKI ...
AMIN ...,

to be continue ....