OUT of MIND today ......




27.12.2009

hari ni memang bosan.... x tau nak bwat apa.. sume yg dibuat serba tak jadi....
member call ajak kuar tgk wayang, jual mahal... x nak tgk..., alasan, citer tak sedap..., hah..ambek, skang x tau nak bwat aper... :(






SARAWAK

video

video ni di rakam masa kat perkampungan budaya sarawak....

Serba Salah Aku ......

Bak kate pepatah, ditelan mati mak, diluah mati bapak..., ermmm, x tau nak telan or nak luah yg mana satu, ader kawan, mcm x der kawan, kalu ader pon kawan makang kawan... ader ke patut...ader awek serupe mcm x der awek, baik single jer.., tp sampai bile nak membujang... umur makin lama makin naik..., muke pon makin lame makin kedut, ader ker patut... bile buat baik, org salah anggap... pikir yg bukan2x..., tp bile niat nak buat dajal tu, ader jer yg menghalang... ader ker patut..., jadi serba x kene hidup ni...., tu la pasal, manusia ni mane pernah puas... bohong la kalu mereke kate mereke puas dgn aper yg mereka ader, tp, ujung hati mereka mahukan lebih dari tu..., ader ker patut...aku yg tgh meniap blog ni pon jadi serba salah...,

ader ker patut...,

lama x update ....

salam... lama dah x update blog ni..., malas bercampur rajin jadi nyer....
bermacam masalah melande kebelakangan ini...., tapi, x per...
internet rumah aku kalu dah siap, aku akan jadikan blog ni, update seupdate nyer....
sekarang ni, kire macam proses berpantang la...
huhuhu....

Yang bernama CINTA

Cinta mmg perasaan yg menakjubkan. Ia ibarat sebuah barang antik, suatu benda lama yg sentiasa baru dari zaman ke zaman dlm hidup manusia. lebih daripada itu, cinta itu lebih tua drpd alam kerana atas dasar cinta lah Tuhan menjadikan alam ini....

William Shakespearre pernah menulis, "manusia mati dari semasa ke semasa dan badan mereka dimakan ulat, ttp bukan kerana cinta." Malah cinta itu datangnya dari mata turun ke hati, berendam dalam dada dan mengharap pemberian kepada yg satu.

Semakin banyak engkau memuntahkan kata-kata cinta semakin mempersona dan mengasyikkan dan juga semakin sepi hatimu dan semakin engkau gilakan cinta. tiada kisah teramat manis drpd kisah cinta. Tiada kisah teramat ngeri drpd putus cinta, yang termanis drpd yg manis di dunia ini ialah pujian kekasih yg terlontar drpd rasa cintanya. ...

Namun ingat, cinta monyet ialah cinta kanak-kanak, cinta palsu sekadar pasu bunga, cinta saku merosak saku merosak wang, oleh itu bercinta lah berpada-pada. Bak kata lirik ziana zain, kalau mancari teman, dari kau becinta-cinta, baiklah berumah tangga, kalu mencari teman janganlah memandang luaran, cariklah yg beriman.... Oleh itu, bercintalah dgn sepenuh hati kerana cinta sejati mmg tdk terungakap dgn kata-kata kerana ia menghiasi perbuatan pencintanya.....

Bak kata Bung Karim, " Cinta kepada harta bererti bakhil, cinta kepada perempuan bererti alam, cinta kepada diri ertinya bijaksana, cinta kepada mati ertinya hidup dan cinta kepada Tuhan ertinya takwa....

Bak kata Hamka, "Cinta bukan melemahkan hati, bukan membawa putus asa, bukan menimbulkan tangis sedan silu, tetapi cinta menghidupkan penghargaan, menguatkan hati dalam perjuangan, menempuh onak dan duri penghidupan".

Manusia membunuh, menindas demi memenuhi cinta palsu atas nama kemanusiaan, sedangkan cinta sejati sesama manusia semakin dilupakan apatah lagi cinta sebenar terhadap Tuhan. Manusia lupa kata-kata ahli fikir Islam, Al-farabi bahawa cinta yg ditujukan kepada pemuasan hawa nafsusebenarnya cinta yg di ilhamkan Tuhan utk binatang...

Cinta itu adalah perasaan yg mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, ia laksana setitis embun yg turun dr langit, bersih dan suci. Jiak jatuh kepada tanah yg subur, di sana akan tumbuh kesucian hati, keihklasan, setia budi pekerti yg tinggi dan lain-lain perangai yg terpuji.

Jom BerCINTA ....

Teman Sejati

Teman sejati dijelaskan Rasulullah S.A.W dalam sabda yg bermaksud, "ibarat teman baik itu adalah seumpama seorang yang membawa haruman kasturi, walaupun tdk dpt memilikinya, namun kita tetap dapat menghidu bau harumnyadan bandingan teman yg jahat itu seperti tukang besi yg menggunakan alat hembusan nya, biarpun tdk terkena habuknya yg hitam, tetap terkena juga asapnya...( Hadis riwayat Abu Daud)

Menjalin persahabatan dgn teman yg soleh lagi bertakwa akan menjulang temannya itu ke mercu kemuliaan dan kesejahteraan, tetapi bersahabat dgn teman yg jahat pula hanya membawanya ke lubuk kehinaan dan kecelakaan yang tiada penghujung nya...

Seorang ahli hikmah pernah menyatakan, " Sesiapa yg ingin bersahabat dgn 8 jenis manusia, makan akan bertambah 8 pula akibatnya...,

  1. sesiapa yg berkawan dgn org kaya, maka akn bertambahlah cintanya kpd dunia
  2. sesiapa yg bersahabat dgn org gakir miskin, maka bertambahlah rasa syukur dan redha dgn rezeki diperolehnya
  3. sesiapa yg bertemankan pemimpin, bertambahlah kecongakan dan kesombongannya.
  4. sesiapa yg bersahabat dgn wanita bertambahlagh kebodohan dan nafsu syahwatnya
  5. sesiapa yg bergaul dgn anak-anak atau kanak-kanak, maka bertyambhlah sifat suka bermainnya dan membuang masa
  6. sesiapa yg bersahabt dgn orang fasik, maka bertambahlah keberaniannya utk berbuat dosa dan menangguhkan taubat kpd Allah
  7. sesiapa yg suka bergaul dgn org solih, maka akan bertambahlah keinginannya utk taat kpd Allah
  8. akhirnya sesiapa yg suka berkawan dgn ulama, maka bertambhalah ilmu dan sifat waraknya..

* bak kata pepatah dlm lagu teman sejati:

Selama ini, ku mencari-cari teman yg sejati ...... kini kutemui .....

He's Just Not That Into You


Since the age of 5, Gigi has been told that when men act like jerks, it means they like her.Years later, Gigi is now struggling to find true love while shifting through men who are simply not interested. After her latest date, Conor has failed to call her, Gigi visits a bar he said he frequented in order to see him. There, she is approached by Alex a friend of Conor's who works at the bar. Gigi claims she is waiting for Connor, since she needs to return a dentist's pen to him. However, Alex quickly sees through her lie, claiming Connor's dentist is his father (not the name written on the pen). Gigi admits that Connor is not expecting her, and explains her confusion over his lack of response. Alex tells her that Connor isn't interested, and then takes it upon himself to explain the "signs" to Gigi.Meanwhile, Connor, having just left his date with Gigi, calls his girlfriend Anna . Anna is shopping in the supermarket and runs into Ben . He tells her to go before him in line, citing an indecision about gum as the reason. Anna tells Connor she has to go, and, as she is checking out, is awarded a cooler as a 1000th visitor gift. The two exchange numbers outside when Ben says he knows someone who can help Anna with her singing career. After a few moments of hesitation, Ben admits that he is married. The two part, and Ben walks over to a car and gets in. Neil then asks Ben what that was about.When Neil returns home, he is greeted by his girlfriend of seven years, Beth . She announces that her younger sister is getting married. Neil, who is in the kitchen making tea, tells Beth that he doesn't believe in marriage. Beth, who desperately wants to get married to Neil, doesn't understand why he dislikes the idea so much.Ben meets his wife Janine back at their new townhouse, currently being renovated.Gigi, excited about the tips Alex gave her, eagerly shares them with her coworkers, Janine and Beth. Gigi explains that if he's interested, he'll make the first move, and if he's not, he won't. When she claims that there are exceptions, but that the majority are not, she unintentionally implies that Neil will never marry Beth, since they have been together for 7 years and they haven't married yet.Beth confronts Neil when she goes home, saying she can't deal with it anymore. When Neil continues to refuse to get married, the two break up.


huhuhu, boleh tahan la citer ni.... coz kene gak kat btg idung aku mase aku belum dpt yg betul2 dekat dihati.... huhuhu...

Ada Apa Dengan Slumdog Millionaire ???




huhu... lama dah x update blog ni... busy memanjang jer....
kelmarin aku, dina, zul and intan..(sapa mereka ni?) aku nyer partner kat tempat keje la... g tgk movie kat mid valley tayangan jam 9.30mlm.. huhu, hajat dihati nak tgk fast anf furious... tapi disebabkan dina ni takut balel lambat, layan jer citer yg agak2 abes sebelum kul 12mlm... keputusan nyer, terbeli la cite ni... bukan aku yg book.. huhu, ermmm aku bwat bodo jer... dlm ati aku just pikir citer ni citer owg putih n may be best... masuk jer panggung, lepas jer iklan... terus mule citer tu..., terkejut gak, naper tetibe jer pelakon die anil kapoor plak... hah, sudah... citer india ker ni? lama punya lama tgk, sampai abes, mmg india version punya, tp ckp owg putih la...hahah, meh aku bg sikit sinopsis pasal citer ni... bacer la kalu berminat....:

si jamal ni adalah peserta final rancangan Who Want's to be a millionaire, yg dikendalikan oleh anil kapoor, tp yg pelik nyer, die tahu sume jawapan yg diberi, kerana kesemua soklan nyer berkisarkan aper yg terjadi dkt diri die... jamal ni ader abg, nama nyer jamil, tp watak abg die ni kire antagonis la...., citer punyer citer... ada la satu watak heroin nyer , latika namanyer...

walaupun latika ni dah ditebuk tupai oleh bny lelaki lain, si jamal ni tetap cintakan si latika ni... huhu, mcm laila majnun la kirenyer...

akhir sekali, setelah menempuh segala rintangan..., mlm lepas rancangan yg jamal menang tu, mereka bertemu dekat railway station, aper lagi... adegan kongsi bibir la...It is then revealed that the correct answer to the opening question is "D) it is written," implying that it is destiny

huhuhu, walaupun pada pikiran aku, bukan jenis movie yg aku layan, coz aku terpaksa layan... huhu. ... tp aku mmg solute la citer ni.... mana x nyer, mng award lagi tu...
naper la filem kite x mcm ni... simple tp mendalam maksud nyer....
sampai mlm lepas anta si dina balek kat umah die dgn zul, aku terbawak2 filem tu dlm tido...
huhuhu.... sampai la ni, asek aku sebut....
jamal ....
salim .....
huhuhu......








TENSION !!!!


TV Card x boleh pakai... so tak boleh tgk TV ....
CD installer ade kat kampung.... wakakaka....

Istimewa nya hari JUMAAT ....

Jumaat bermaksud hari ke-6 dlm seminggu. Ahad, isnin, selasa, rabu, khamis diikuti dgn jumaat, kemudian sabtu... ape istimewanya jumaat ni, just solat jumaat jer ker? nak dijadikan cerite... tadi jam 2.00 ptg selesai jer solat jumaat kat masjid bangsar tu (1st time smayang kt situ), lepas jer aku solat sunat... ader sowang hamba Allah ni dtg tegur aku...
ribut x der, angin xder, terus dtg jumper aku menyapa aku dgn tgn sambil tepuk kat bahu kanan aku... terperanjat gak... die terus g salam, then aku pun jawab... then terus die tanye aku macam maner hari ni, ok ke x ok? aikk... aku pelik gak la coz org x kenal tetibe tanyer aku mcm tu....
aku jwb la... ermmm biaser jer pak cik.... pas tu terus die ckp.. alhamdulilah... syukur .....
die tanyer lagi... nak tau x fadilat jumaat ni... aku pun dgn bangga jwb la... tau gak la pak cik...
pas tu , die pon aper lagi, terus soal aku aper dier fadilat jumaat? aku pun merapu la jwb...
ermmm, tp ader point gak la, x lah main hentam jer... at least aku tau gak....
tp yg hairan nyer, mase aku jwb tu, pak cik ni dok senyum jer...., pas tu, terus die mencilok ckp aku, nak ni dah kawen ker? aik... pak cik ni dah lebih ni... aku pun jawab la, belum lagi, mude lagi... bujang lagi pak cik oii... pas tu die dok senyum sinis kat aku, die pon start la citer die...
die ckp mcm ni - anak nak tau tak, hari jumaat la pernikahan antara nabi Adam dan Hawa, nabi Muhammad dan Siti Khadijah.... bla bla bla...., yg aku ni dok mengagguk jer aper yg die ckp....
pas tu die terus cek kuku aku, die kate ader ikut sunah ker potong kuku ni, aku plak bengong aku jwb potong bile panjang... (malu siot), die terus senyum sinis kat aku, (bengang jer) panjang lebau la die citer pasal jumaat ni, ader yg aku x tahan tu pasal "berjimak" nasib baik aku belum kawen lagi.... (huhuhu), pas tu aku ingat sampai la ni, die pesan kat aku lepas jer selesai solat jumaat and sunat tu, die suh aku amalkan baca surah Al-Ikhlas 7 kali, Al-Falaq 7 kali dan An-Nas pun 7 kali...aku pun ckp la InsyaAllah.....
**** tapi yg aku pelik nyer, pas jer abes borak, aku ckp la, pak cik tinggal mana?... terus die senyap...( sentap gak aku mase tu) die x jwb soklan aku tu... (tu yg pelik tu) terus die belah dgn tinggalkan aku "Assalamualaikum"... pak cik tu terus jer turun tangga....
yg aku pelik... sekejapan jer die turun tangga then terus ilang.... (mmg aku pelik+ seram sket)
ermmm... aku bwat bodo jer la....,
aku jumper member aku ptg tadi, citer punyer citer... member aku ckp, may be org tu "malaikat" kot... ntah la... aku x nak pikir panjang2....
yg penting aku ingat aper yg pak cik tu ckp....
mmg JUMAAt ni hari yg di angkat oleh Allah s.w.t
kalu boleh, nak jer melafazkan kalimah shahadah pada hari jumaat or mlm jumaat...
(paham2 jer la) .....

"suddenly" teringat dekat DIA :(

aku slalu bernyanyi lagu yg kau ciptakan, kau nyanyikan
dan aku slalu ikuti semua cerita tentangmu, hari-hari mu
kau jadi inspirasiku, semangat hidupku .....

aku hanya bisa terdiam melihat kau pergi dari sisiku, dari sampingku
tinggalkan aku seakan semuanya yg pernah terjadi tak lagi kau rasa
masih adakah tentang aku dihatimu yg kau rasakan, cuba kau rasakan
mudahkah bagimu utk hapuskan semua kenangan bersama denganku
tak pernah sedikitpun aku bayangkan
betapa hebatnya cinta yg kau tanamkan .....

;(

"sinis" USMAN AWANG untuk org MELAYU

Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan
Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut
Biar mati adat
Jangan mati anak

Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan
Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
Tanah sebidang mudah terjual
Meski telah memiliki telaga
Tangan masih memegang tali
Sedang orang mencapai timba
Berbuahlah pisang tiga kali
Melayu itu masih bermimpi

Walaupun sudah mengenal universiti
Masih berdagang di rumah sendiri
Berkelahi cara Melayu
Menikam dengan pantun
Menyanggah dengan senyum
Marahnya dengan diam
Merendah bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak
Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Tapi jika marah tak nampak telinga
Musuh dicari ke lubang cacing
Tak dapat tanduk telinga dijinjing
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Berdamai cara Melayu indah sekali
Silaturrahim hati yang murni
Maaf diungkap senantiasa bersahut
Tangan dihulur sentiasa bersambut
Luka pun tidak lagi berparut
Baiknya hati Melayu itu tak terbandingkan
Selaga yang ada sanggup diberikan
Sehingga tercipta sebuah kiasan:

“Dagang lalu nasi ditanakkan
Suami pulang lapar tak makan
Kera di hutan disusu-susukan
Anak di pangkuan mati kebuluran”

Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu
Masihkan tunduk tersipu-sipu ?
Jangan takut melanggar pantang
Jika pantang menghalang kemajuan;
Jangan segan menentang larangan
Jika yakin kepada kebenaran;
Jangan malu mengucapkan keyakinan
Jika percaya kepada keadilan

Jadilah bangsa yang bijaksana
Memegang tali memegang timba
Memiliki ekonomi mencipta budaya
Menjadi TUAN di negara Merdeka!!!

GANU Kite ...


Wajah-Wajah


Tanda Aku Sudah MATANG ?

  • aku dpt bertenang & bersabar seandainya apa yg aku hajati tidak kesampaian ..
  • aku tdk merasa iri hati bila melihat org lain dipuji dan disanjung ...
  • aku dapat menghadapi kebencian org yang aku benar-benar merasa tdk sewajar dgn mereka ...
  • aku mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun aku ingin membuat perkara yg diluar jangkaan ...
  • aku dapat menahan rasa sakit dan iri hati serta malu sekiranya aku tdk dpt hidup setaraf dgn rakan sejawat aku yg lain ...
  • aku terus berlaku adil dan saksama walaupun situasi sekeliling menghalang maksud sebenar aku
  • aku dapat menerima kritikan dan salah paham org tanpa memperbesarkannya
  • aku memandang jauh kedepan, bertunjang kan sabar, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu-ragu
  • aku bahagia sendirian dgn mempunyai satu perkara atau hobi yg mmg aku minat
  • aku cuba sedaya upaya aku melakukan sesuatu dgn sederhana dan bukannya berlebihan utk menunjukan bahawa aku dpt melakukan dgn sempurna
  • aku boleh berlakon & berlagak wajar dan saksama terhadap org yg tdk aku suka ...

* kadang-kadang, bila dipikir balik, adakah sifat matang kita ini berlaku setelah terjadi sesuatu perkara terhadap kita ataupun, ia hanya berlaku secara spontan yg kadang kala kita sendiri tdk perasan malainkan mmg kita betul-betul perasan ...

Tarian PARA

video

kalu ikutkan, nak je join tarian ni ...,

kemana KITA ??

Bile kamu berada di dalam gambar di atas, kemana jalan yg kite nak 'follow'?
papan tanda diatas ni boleh la aku ibaratkan seperti kite yg terpaksa mengambil sesuatu keputusan yg mungkin bukan satu saja matlamat @ target yg kite nak, tp lebih dr satu. bak kate pepatah, nak diluah mati mak, ditelan mati bapak (betul ker?). so terpikir tak korang kalau, tetibe, kite kene buat keputusan on the spot, tp dlm pade mase yg sama, kite terpikir keputusan yg lain..., mcm dlm sign board kat dlm gambar tu lah... nampak mcm senang jer kan nak buat decision, tp kalu kite tgk dan pikir serta renung balek, mmg susah !!

Don't Play-Play k


Pelik Tapi Benar ...,

video ni aku dpt dr member aku, so aku blogging's utk korang ..., selamat nonton .. video

For Lelaki ...,


To all boys, look to your fingers !!
hehehe, so do u believe it or not ...
tepuk dada, tanya selera ...,

Selamat Pengantin Baru ...,


Ermmmmm, 28.2.09 ari tu, aku n the geng (M.I geng batch 8) telah dijemput oleh bekas alumni UiTM batch 8, seruper ngan kite org jugak lah..., namenyer noor faizura, die lah yg kawen..., jauh plak tu kat penang, x pasal2 kite org kene bertolak awal2 pagi sabtu tu.., huhu (jgn marah ya pengantin), perjalanan amek mase lebih kureng 5 jam 1/2 la (sebab udin bawak) hahaha, kalu aku bawak dlm 4 jam dah sampai kot.. :)

baguslah pihak pengantin, die org sediakan peta yg tepat, padat dan mantap.., huhu, tapi tersesat jugak.., huhu, sampai2 jer kat dewan tu, perghhh... terkejut beruk betul..., sume org pandang semacam jerk... kite org pon pandang satu sama lain, especially si naim dgn muke terkejut die tu.. hahaha, mak pengantin pon dtg bertanya...,

ni kawan nor ka, fadzilah?
kami pon ckp la kawan nor makcik ..., (dlm loghat penang la)
pastu mak pengantin ckp la, mai dari k.l ka?
kami pon jwb, yup dari K.L
owhhhh, jauh tu... jempot2 mkn...,
lepas tu jerk..., terkejut kite org, dgr suara D.J mengumumkan ketibaan org jauh dr K.L ..,
perghhh, kembang semangkuk maggi mase tu..., terutama nya kamarul la.,, huhuhu
sebelom makan, salam ngan bapak pengantin..., pak cik naza la jadik leader nyer..., kite org ikut jer...,

abes jer makan, group HUKM and HUSM plak datang..., lombab sgt, padahal datang dr K.L jumaat malam..., huhuhu. lama gak la tunggu pengantin ni, jam 3 baru depa mai..., huhuhu
kepak kepok kepok kepak kepuk kepuk ... 100x
pengantin di arak terus ke pelamin..., berebut2 amek gambar.. maklum lah raja sehari...( sehari jer jadik rajer, huhuhu) ....

apa2 pun kami dari batch 8 Medical Imaging ( degree & diploma) mengucapkan kepada Noor & Azri serta adek fadzilah & Anuar :

SELAMAT PENGANTIN BARU
SELAMAT MENEMPUH ALAM BARU,
JADIKAN SEGALA RINTANGAN SEBAGAI SATU CABARAN DLM MENGHADAPI MASALAH
SEMOGA DIBERKATI ILAHI DAN DIMURAHKAN REZEKI ...
AMIN ...,

to be continue ....












Ada apa dengan politik KITA ...,

saje nak "interprem" sket pandangan aku mengenai politik kita di malaya ni..., bukan aper, mase aku tgh mkn dengan rakan sekerja aku yg satu kepala ni, tertengok la buletin utama kat TV3 tu, pas tu kecoh bab isu karpal singh dok mengata ka, menghina ke, aku pon x pasti sgt la pasal pemuda UMNO, ermmm, tp aku tgk reaksi die org setempat ni, mcm x amek kisah jer..., ermmm actually bagus sebenarnyer kite dpt tgk LIVE parlimen bersidang, tp dah mcm pasar plak jadik nyer..., masing2 sibuk dok beralah pasal hal masing2.., then sibuk dok menyampok ape org lain bentangkan..., (lain kali bg salam dulu sebelum menyampok) ...., kalu aku dok "pikiaq" la kan, sampai bila pon x habis, x der kesudahan nyer, ibarat film or drama, mesti ada penghujung nyer, tak pon "TAMAT' or "THE END" tu still ader la, tp bab politik kita ni, ermmm susah nak di jangka (unpredictable) ..., ape yg penting skang ni, just kite amek yg mana elok dan bagus, then tinggalkan yg mana x bagus..., senang jer...tp jangan sampai x follow langsung politik kita ni, tu mmg "katak bawah tempurung" la jawabnyer, at least kita sume tau sejauh mana "kepolitikan" negara kita..., kalu nak di ikutkan, seronok sebenarnyer dunia Politik ni, tinggal kita nak or x nak jer...,
tepuk dadA, TANYA selera tekak sendiri k,

*AkaWA*

25.2.2009

mase aku post this article, aku baru je balek dr keje...., penat mmg memenatkan..., x terucap dgn kata2.., nak dijadikan cerita, aku terjaduh dlm toilet kat OT (operation theathre) ...., bilik bedah la kirenyer..., tp bukan kat dlm bilik bedah, tp kat tandas bilik bedah tu la..., mase tu nak amek air smayang, tup tap tup tap, tersadung pintu, jatuh sekejap, naseb baik aku jatuhkan bahu aku dulu, kalu x kene muke la jawab nyewr...., ilang sket saham muke ...( ader ke saham...?) skang ni, lepas balek umah, aku rase semacam jer dkt bahu aku...., bile bukak jer baju..., jeng jeng jeng..., ader kesan lebam plak... (cuak aku)..., aku takut terseliuh jer or may be ader fracture...
huhuhu, takut nyer...
hah, itu jer lah yg aku nk bg tau...,
dah ngantuk ni, aku masuk tido dulu la yer...
assalamualaikum ..,

p/s pernahkah kau bermimpi seketika berada di tempatku..., ( for sure x pernah kan?) :)

Jom Nyanyi reramai

WARISAN

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Terbakar seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati, terkunci mati
Maruah peribadi sudah hilang

Kita Cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati, bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah denagn gagah perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu kan gagah di nusantara
Melayu kan gagah di nusantara
Melayu kan gagah di nusantara

* lagu inilah yg aku dok nyanyi dari sekolah rendah sampai la sekolah menengah, then continue sambung masuk U, pastu continue lagi mase masuk kije... huhu, mendalam maksudnyer tu..., pernahkah kau bermimpi seketika berada di tempatku...? :)


Kepulangan Yg dinanti ..,


jam 12tgh 21/2/09., aku dpt call dr sabah negeri dibawah bayu nun jauh kat sebelah laut cine selatan tu, aku x cam no kt dlm h/p aku coz gune talian pejabat, tp yg aku pasti no tu bermula dengan angka 08, automatically, dah tau dah ni mesti call dr sabah, perbualan pun bermula...,

aku : elo, smekom, sapa ni

anak buah aku: elo pak cik, abg ni, kenal tak? (dlm nada budak kecik)
aku : abg mana ni? nak ckp ngan sapa?

anak buah aku: abg mierul, anak abah ijan, cucu atok amin....


aku: waduh, (terkedu skejap) eh, dah pandai ckp dah...., abg sihat?


anak buah aku: alu x sihat bwat pe abg tpon pak cik.

bla bla bla ....................................................

ruper2 nyer dah 3 tahun lebih aku x jumper die, tau2 dah masuk 5 tahun dah..
kali terakhir jumpe anak buah aku ni mase umur 2 tahun, bulan 5 ni. die balek melaka, x sabar nak jumper die ...,

















14 Feb 09 ?

14 feb 09, pagi2 lagi aku dah dpt msg dr hambe Allah sorang ni yg msg nyer berbunyi begini, "wei dol, lu sambut velentine kat mana beb? awek lu sihat tak? jom, celebrate same2" lebih kurang mc tu la bunyi nyer..., heran, baru aku tau bahawasenyer, ari ni adalah hari kekasih... kekasih haram jadah nyer..., x der makne nyer... what the ???, mmg patut pun, coz skang aku tgh "single". yg aku heran sgt, kenape nak di agung2 kan ari mcm tu, sedangkan byk lagi ari yg rasenyer kite patut agung kan tp, kite tak agung2 kan, contohnyer mcm awal muharam..., ader kite g masjid ker, surau ker, dok kat rumah ker, bace doa akhir dan awal tahun? ader? aku ingat aku pon x buat, huhu, jgn la dok meyambut hari2 mcm ni, kite lupe pucuk pangkal asam garam nyer, byk lagi bende faedah kite leh buat dr celebrate yg menghabiskan duit dan tenaga...
hehehe, coz sebelum ni ms tgh berpacaran aku selalu buat mcm tu, dah tergantuk, baru nak tergadah..., memang kene ar dgn trade mark blog aku, Kesal Pon terlambat, nasik dah jadik bubur, tp bubur still leh makan..., mcm bubur McD, sedap aper...,

24.12.2008

Hari ini Dalam Sejarah

Tarikh ni memang aku x akan luper kan sampai bile2....
kerana tarikh ni lah yg telah merubah diriku menjadi bukan diriku, ceh... bersajak plak...
tp, mmg, aku x kan luper kan punyer... GEMBIRE + SEDIH + TERHARU, sumer ader... hehe.., yg penting aku sorang jer tau hari tu hari aper...just nak inform kat U all 24.12.08 is my best DAY.....
neway... dah kul 11.32PM... aku nak tido dulu...

Be Continue.... :)

Bacalah !!!

Mak…..Terlalu bosan rasanya duduk membilanghari…..Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,Rasanya baru semalam mak peluk kiterkan sejuk syahdu masih terasa laginih….
Mak tau tak…..itu lah pertama kali mak peluk anakmak yang nakal ni sejak kiterdewasa…..dan itu juga terakhir kali nya.Emmmm…rupanya mak dah tau mak nakpergi jauh…..nak tinggal kan anak2 mak….. naktinggal kan dunia fana ni…..
mak macam dah sedia…..Seminggu sebelum tu…..mak dah menganyam tikar mengkuang 3helai…..Akak kata sampai ke pagi mak anyamtikar tuu….tanpa rasa mengantuk, tanpa rasaletih…..kakak pun rasa hairan…..mak tak penah buat gitu…..
pastu mak pasang radio kecil disebelah mak…..tapi mak seolah2 tak sedar bahawarancangan radio tu siaran siam ……kengkadang siaran indonesia …mak terus tekun menganyam…Rupanya tikar yang telah mak siapkantu di gunakan untuk mengiringi mak kekuburan…
Pastu mak sapu sampah sekeliling rumahbersih2….pastu mak jemur karpet-karpet. ..pastu mak ubahkan sofa ke tempatlain..mak biarkan ruang tu kosong..rupanya kat situ jenazah makdiletakkan..
paling menarik sekali mak bgtau katmaner sume duit dan barang kemas mak..ada kat dalam almari…..ada kat dalam dalam beg…..ada dalam ASB…..ada kat dalam Tabung Haji..mak cakap tak berapa cukup lagi….ada kat dalam gulung tikar…..
masa tu mak perasan takk..??kiter gelak sakan bila mak bgtau duitdalam gulung tikar…kiter kata mak ni memang pesenn lamalaaa…mak cuma gelak jer…eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..
Mak…..Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3petang mak tiba2 sakit perut…..bila malam tu kiter sampai dariKL…..mak dah dalam kesakitan.Akak dan abang kat kampong semua dahpujuk…..mak tetap takmau pi hospital…. .dan cuma tinggal giliran kiter sahajayang belum pujuk..Mak kata mak takmau duduk dalamhospital…. .tapi kiter berkeras juga pujukk..nanti di hospital ada doktor…ada ubat untuk mak..kat rumah kami hanya mampu sapu minyakdan urut jer..
Mak tetap tak bersetuju… ..mak memang degil..tak salah, anak mak yang ni ponmengikut perangai mak tu..Tapi akhirnya bila melihat keadaan makmakin teruk….mak sakit perut sampai nak sentuhperut mak pon sakitkami adik beradik sepakat hantar jugamak ke hospital…. ..
Mak…..amponkan kami semua…kami nak mak sehat…kami sayang mak…kami tak mau mak sakit…kami terpaksa juga hantar mak kehospital….ampon kan kami yer mak….
Mak…..Malam itu abang bawa mak ke hospitaldan itu lah pertama dan terakhir kalimak naik kereta kiter…Masih terbayang betapa ceria dangembiranya mak,kiter kata nak beli kereta….Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..kiter jawab pula…kalau tak cukup, mak kan banyakduit…mak gelak ajerr…..
Lepas tu bila kereta kiter sampai….mak buat kenduri kesyukuran.. ….Dan kiter masih ingat lagi…bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chongnaik motor…..Punya la kiter takut…kiter warning kakak kiter jangansesekali bgtau kat mak…..Bila balik sahaja kampong….kiter cepat-cepat simpan keta dalamgaraj…..Tapi mak perasan juga bumper depankemek…mak tanya kenapa…?Selamba jerr kiter jawab terlangarpokok bunga…..
Mak….tujuan kiter menipu tu supaya mak takrisau…Maafkan kiter kerana sampai mak pergimak tak tau hal sebenar…mak, kiter menipu mak kan …ampon kan kiter….Mak…..Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006Bila tiba aja kat hospital….nurse tengah balut mak dengan kainputih…..mak mesti nampak kiter jatuh terdudukdi lantai hospital…Mesti mak nampak abang cium dahimak…..Mesti mak nampak akak baca doa untukmak….Mesti mak nampak adik terduduk katkerusi kat sudut itu…mesti mak nampak semua tukann…kann. .kannn
Mak tau tak….Pagi tu balik dari hospital jam 5.20pagi kiter mamandu dalam keadaanseparuh sedar…Adik kat sebelah diam melayanperasann…Kenangan bersama mak berputar dalamkepala ini…jalan di depan terasa makin kelam…..airmata dah tak mampu di tahan….Masa tu seandainya apa-apa terjadi dijalan itu kiter rela…Namun alhamdulillah akhirnya kitersampai juga…di sebab kan pagi masih awal, jadijalan tu lenggang..kosong. …sekosong hati ini…..Sepanjang perjalanan terasa kedinginansubuh itu lain benarsuasananya.. …..terasa syahdu dansayu…dinginnnn. ….
Mak…..Kiter masih ingat lagi…Kiter baca AlQuran kat tepi maktemankan mak…Jam 11.00 pagi mak di mandi kan …..Anak2 mak yang pangku masa makmandi….Mak mesti rasa betapa lembut nya kamimengosok seluruh tubuh mak…..Kiter gosok kaki mak perlahanlahan…..Mak perasan tak…?
Makcik yang mandikan mak tu pujukkiter…..Dia kata…" dikk…jangannangis…kalau sayang mak jangan buatgitu…jangan nangis ya.."Bila makcik tu kata gitu…lagi laaaa laju airmata ni..tapi kiter kawal supaya tak menitikatas mak….
Mak…..Sampai takat ini surat ni kitertulis…..kiter nangis ni…..Ni kat dlm bilik…baru pukul 4.00pagi….Takder orang yang bangun lagi…..kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh"kiter sedih…kiter rindu kat mak..!Takpa la….nanti bila kita selesai sembanyangsubuh,kiter baca yassin untuk mak…mak tunggu ya..!Mak..Sebelum muka mak di tutup buatselamanya… .Semua anak2 mak mengelilingi mak…menatap wajah mak buat kaliterakhir….Semua orang kata mak seolah2 senyumaja…Mak rasa tak….masa tu kiter sentuh dahi mak….kiter rasa sejukkkk sangat dahimakk…..Kiter tak mampu nak cium mak…kiter tak daya….kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahimak dengan air mawar…Airmata kiter tak boleh tahan….Mak mesti ingat kan yang anak mak nijadi imam solat jenazah untuk mak…tapi kite suruh tok imam bacakan doasebab kite sebak….
Jam 12 tengahari mak diusung keluardari rumah….Akak pula dah terkulai dlm pelukanmakcik…badan akak terasa panas…makk…anak mak yang seorang tu demam….
Mak tauu…cuma akak sorang saja anak mak yangtak mengiringi mak ke tanahperkuburan.. .Mak…..Hari2 ku lalui tanpa kewujudan maklagi…Begitu terasa kehilangan mak…boleh kata setiap malam selepasmaghrib anak mak ini berendamairmata…Dan sampai satu tahap….masa tu malam jumaat selepasmaghrib…Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ….entah kenapa biler kat bilik kiterkeluarkan gambar2 mak pastu apalagi…semakin kiter tenung terasa semakinsayu…tangisan tak dapat dibendung…
Mak tauu…kiter cuba bertahan…memujuk diri sendiri tapi tak jugareda…Kiter rasa nak telefon mak…nak cakap dengan mak….anak mak yang ni dah tak betulkan …?Dan akhirnya dalam sedu sedan itukiter telefon kampong…Kiter cakap dengan kakak..kiter nangislagi…Puas la kakak memujuk kiter…Akak kata…" tak baik laa nangisaje..doa lah untuk mak.."Dan akhirnya akak juga nangis…..
Mak tau tak..di saat itu kerinduan terasa menusuksehingga ke hulu hati…rasa nyilu sangat…menusuk-nusuk sehingga terasa begitusakit dalam dada ni….Sampai sekarang bila kerinduan itumenjelma…hanya sedekah al-fatihah kiterberikan…..
Mak….cukup la sampai sini dulu….kawan kiter dah ketuk pintu biliktu….kejap lagi kami nak pergi solat subuhkat masjid…selalunya, kiter yang bawak mak naikmotor kan ….kali ni kiter jalan kaki dengan kawanpulak…esok kiter ingat nak tulis surat katayah pula….Mula2 kiter tak tau nak hantar manasurat nih…pastu kawan kiter bgtau…simpan je buat kenangan..Kiter cuma tau alamat ni aje…Takper yer mak…kiter kasi orang lain baca…Kiter stop dulu…sebab kawan kiter dah lama tunggutu…akhir kata untuk mak,I LOVE YOU SO MUCHdan jutaan terima kasih keranamembesarkan kiter…memberi seluruh kasih sayang darikecil sampai masuk sekolah..sampai masuk unibesiti..sampai kiter boleh rase naik kapalterbang…boleh rasa duduk kat negara orang… sampai akhir hayat ini jasa mak takakan mampu kiter balas.